Κορονοϊός - Ευπαθείς ομάδες

Αγαπητοι φιλοι ,

γεια σας. Σημερα, σε αυτο το ποστ θα αναλυσουμε ποιες ειναι οι ευπαθεις ομαδες που απειλουνται απο τον ιο αυτο , τι μπορουν να κανουν για να προφυλαχθουν και πως μπορουμε εμεις , ως κοινωνια, να τους βοηθησουμε.

Δεν θα σας κουρασω με στατιστικα στοιχεια. Τα στατιστικα στοιχεια μπορειτε να τα βρειτε στην σελιδα που σας εβαλα στο προηγουμενο ποστ. Εδω θα μιλησουμε περιληπτικα και απλα για το ποιος ασθενης θεωρειται οτι ειναι ευπαθης ομαδα. Ετσι λοιπον, ευπαθεις ομαδες θεωρουνται:


  • Οι ηλικιωμενοι,και οι ανθρωποι  ανω των 60,
  • Οι ανθρωποι που νοσουν απο παθησεις του πνευμονα, παθησεις της καρδιας, ασθμα και διαβητη,
  • Οι ανθρωποι που εχουν κατεσταλμενο ανοσοποιητικο συστημα, ειτε λογω πρωτογενους ασθενειας, ειτε λογω χημειοθεραπειας και φαρμακοθεραπειας.
Ο ιος φαινεται να μην εχει σοβαρες επιπλοκες σε ανθρωπους κατω των 30.Τα παιδια φαινεται οτι δεν νοσουν, χωρις ομως αυτο να σημαινει οτι δεν ειναι μεταδοτες του ιου. Μπορει τα παιδια να μεταδιδουν τον ιο αλλα να μην νοσουν.

Απο τα παραπανω μπορουμε να συμπερανουμε οτι οι ευπαθεις ομαδες αποτελουν ενα σημαντικο ποσοστο του πληθυσμου μας. Δεν ειναι κατι εξω απο μας και μακρια απο μας.Ολες οι οικογενειες εχουν ενα, ισως και περισσοτερα ατομα ,που αποτελουν ευπαθη ομαδα, απο τον ιο αυτον.Συνεπως, ειναι πολυ σημαντικο να προσπαθησουμε να κανουμε κατι γιαυτο. Ειναι κατι που μας αφορα ολους. 

Για να προφυλαχθουν οι ευπαθεις ομαδες πρεπει  να :
  • Αποφευγουν τις χειραψιες και τους εναγκαλισμους.
  • Αποφευγουν να ακουμπανε τα χερια τους στο προσωπο τους
  • Πλενουν συχνα και εξονυχιστικα, για περισσοτερο απο 30 δευτερολεπτα τα χερια τους . Καλο θα ηταν να ακολουθουσαν και τις ακολουθες οδηγιες κατα το πλυσιμο των χεριων .Για να δειτε ενα βιντεο για το πως να πλενετε σωστα τα χερια σας καντε κλικ εδω
  • Κρατανε μια ασφαλη αποσταση περι τα 2 μετρα απο οποιοδηποτε ανθρωπο βηχει ή φτερνιζεται
  • Αποφευγουν τους χωρους οπου συναθροιζεται κοσμος, κοινως καλο ειναι να καθονται στο σπιτι τους και να αποφευγουν τα πολλα πολλα, ωσπου να κοπασει ολη αυτη η επιδημια .

Οταν εχουμε στο σπιτι ενα ατομο, που θεωρειται ευπαθες, καλο θα ηταν να πλενουμε τα χερια μας οταν ερχομαστε απο εξω, να αεριζουμε το σπιτι συχνα, να αλλαζουμε ρουχα με το που μπαινουμε στο σπιτι, και να καθαριζουμε καλα τις επιφανειες οπως διακοπτες, τηλεκοντρολ, πομολα, επιφανειες κουζινας, επιφανειες μπανιου με ενα διαλυμα με χλωρινη, που ειναι το μονο που σκοτωνει τα παντα. Επισης αυτονοητο θεωρειται οτι δεν μοιραζομαστε πετσετες, ποτηρια και τρωμε μονο απο το δικο μας πιατο. Επισης μπορουμε να απολυμαινουμε τα χερια μας συχνα με ενα αλκοολικο διαλυμα. Αν ειμαστε αρρωστοι , περιοριζουμε ειτε τον εαυτο μας , ειτε το ευπαθες ατομο σε ξεχωριστο δωματιο και κυκλοφορουμε με μασκα στο σπιτι για να μην μολυνουμε επιφανειες, την οποια μασκα την τοποθετουμε σωστα, και κυριοτερο την αφαιρουμε σωστα και την πεταμε στα σκουπιδια σωστα. 

Εχει γινει παρα πολυς ντορος για τις μασκες. Ενας υγιης ανθρωπος δεν θα προστατευτει απο την μασκα και δεν την χρειαζεται. Αντιθετως , μέτρα οπως μασκες, γαντια, μας δινουν μια ψευτικη αισθηση προστασιας, με αποτελεσμα στο τελος να την παταμε πιο ευκολα . Αυτο συμβαινει γιατι νομιζοντας οτι η μασκα μας προστατευει , δεν προσεχουμε αν τηρουμε τα παραπανω, με αποτελεσμα να νοσησουμε ισως και απο την ιδια την μασκα. Πρεπει να αφαιρουμε την μασκα με προσοχη ,  χωρις να ακουμπαμε το προσωπο μας, να μην την πεταμε καπου που να μπορει να μολυνει ολο το σπιτι και να  πλενουμε τα χερια μας αμεσως μετα. Αν δεν τα κανουμε ολα αυτα, ουσιαστικα συσσωρευουμε ολα τα μικροβια πανω σε ενα κομματι πανι, που μας χρησιμευει για μια καλη αποικια μικροοργανισμων και μια καλη εστια μολυνσης.

Ενα βασικο κομματι ,που βλεπω οτι παραλειπεται συχνα απο τις συμβουλες ,ειναι το κομματι της ενισχυσης του ανοσοποιητικου μας συστηματος και της καλης ψυχολογιας που πρεπει να εχουμε. 
Ειναι πολυ σημαντικο να ενισχυσουμε το ανοσοποιητικο μας και αυτο μπορει να γινει πολυ ευκολα. 

Πρεπει να τρωμε σωστα, δηλαδη να τρωμε υγιεινα και να θωρακιζουμε με την τροφη μας τον οργανισμο μας. Θα πρεπει να πουμε ναι στα λαχανικα, ναι στα φρουτα, ναι στις πρωτεινες, ναι στα καλα λιπαρα, και οχι στους υδατανθρακες, οχι στην ζαχαρη, οχι στα ετοιματζιδικα. Εχει γινει ερευνα που υποστηριζει οτι η αποφυγη υδατανθρακων δλδ μακαρονια, ζαχαρη, αλευρια,κτλ ενδυναμωνει το ανοσοποιητικο αρκετα. 

Επισης ειναι βασικο να ενυδατωνουμε τον οργανισμο μας που σημαινει οτι πρεπει να πινουμε περιπου δυο λιτρα νερο την ημερα. 

Επισης πολυ βασικο ειναι να βγαινουμε περιπου μια ωρα την ημερα στην φυση και να κανουμε καποια μορφη ελαφριας ασκησης, οπως περπατημα κτλ. Στην τελικη ριξτε εναν χορο βρε παιδια να φτιαξει και το κεφι σας...  

Και λεγοντας κεφι, θα ηθελα να τονισω πως ενα βασικο οπλο του οργανισμου απεναντι σε πασης φυσεως ασθενεια ειναι η ηρεμια του μυαλου, η αισιοδοξη οψη των πραγματων, ο θετικος τροπος σκεψης και η αποφυγη στρεσογονων σκεψεων. Θα μου πειτε , βεβαια, πως ευκολα λεγεται αυτο, αλλα δυσκολα γινεται. Θα συμφωνησω σε αυτο .Ειναι δυσκολο μεσα σε μια τετοια κατασταση , να παραμενουμε αισιοδοξοι και ηρεμοι και ζαμαν φου, ειδικα οταν εχουμε πολυ δικα μας ατομα που μπορει να χασουμε απο στιγμη σε στιγμη ,εξαιτιας αυτο του ιου . Ομως, καλως η κακως, το να στεναχωριομαστε και να καταστροφολογουμε, δεν θα μας βοηθησει σε τιποτα. Δεν θα μας βοηθησει να καθομαστε μπροστα απο την τηλεοραση και να χαφτουμε ολα αυτα που μας δειχνουν, με σκοπο να μας τρομοκρατησουν. Δεν θα μας βοηθησει να ψαχνουμε στο ιντερνετ να διαβασουμε τα πιο ακραια αρθρα με καταστασεις που απλα εντυπωσιαζουν και εχουν σκοπο να γινουν βαιραλ.  Η ιατρικη κοινοτητα προς το παρον γνωριζει συγκεκριμενα πραγματα και αυτα εχουν ειπωθει απειρες φορες. Μεσα στο διαδυκτιο ,θα βρειτε πολλες φορες πληροφοριες που ειναι λαθος η και απλα ψεμματα. Μην ακουτε τον καθενα, και για οποιαδηποτε απορια σας ρωτηστε καποιον ειδικο. Ειδικοι ειναι οι γιατροι, οι φαρμακοποιοι και οσοι εχουν εκπαιδευτει για τετοιου ειδους καταστασεις. Ακολουθηστε τις παγκοσμιες κατευθυντηριες οδηγιες...

και στο επομενο ποστ τα καυτα ερωτηματα

Πρεπει να ακουμε τους πολιτικους μας;
Πρεπει να ακουμε τους παπαδες;
...

Αφου λοιπον εχουμε ξεκαθαρισει ολα τα ιατρικα κομματια περι του ιου, στο επομενο ποστ θα προχωρησουμε σε πιο λεπτα θεματα, που αφορουν την υποσταση μας , την κοινωνικη, οικονομικη και μεταφυσικη. Θα δουμε πως ο ιος αυτος, και οι επιδημιες γενικοτερα μας επηρεαζει σε ολες τις εκφανσεις της ζωης μας.

Περαστικα μας, 
Ελινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου