Εισαγωγη στον κορονοιο - Ιατρικο κομματι

Ο Κορονοιος ή αλλιως ο ιος Covid-19 ειναι ενας ιος που πρωτοεμφανιστηκε την παραμονη πρωτοχρονιας του 2020, σε μια επαρχια της Κινας. Παρα τις προσπαθειες να περιοριστει μεσα στην Κινα, εδω και λιγες μερες εχει εξαπλωθει πλεον παγκοσμιως και δυστυχως εχει ερθει και στην χωρα μας, με οτι αυτο συνεπαγεται...Βεβαια, δεν ξερουμε ακομη τι αυτο συνεπαγεται, καθως ειναι ενας καινουριος ιος και λιγα γνωριζουμε ακομα, καθως οποιαδηποτε σιγουρια θα την αποκτησουμε μετα απο καιρο, οταν υπαρχουν αρκετα στατιστικα στοιχεια. Ζουμε, λοιπον, μεσα σε ενα πειραμα. Θελοντας και μη, γινομαστε πειραματοζωα… Η μονη επιλογη μας ειναι να ειμαστε καλα πειραματοζωα, και να ελπισουμε να βγουμε απο το πειραμα οσο το δυνατον καλυτερα, ελαχιστοποιώντας τις ζημιες, οχι μονο τις φυσικες, δηλαδη να βγουμε ζωντανοι αλλα και τις ψυχολογικες, τις οικονομικες και τελος  τις κοινωνικες.


Ας τα παρουμε απο την αρχη, λοιπον. Ο Κορονοιος αποτελει εναν ιο που προσβάλλει το αναπνευστικο και ενιοτε γαστρεντερικο συστημα. Η ασθενεια εκδηλωνει συμπτωματα, που ποικιλλουν απο ελαφρια εως πολυ βαρια, αναλογα με την ηλικια και το ιστορικο, καθως και το φυλο, απο οτι φαινεται, του ασθενη. Συμπτωματα που μας πονηρευουν οτι νοσουμε με τον ιο αυτον, ειναι ο πυρετος, ο βηχας και η δυσκολια στην αναπνοη. Αυτα τα συμπτωματα, που μοιαζουν με τα συμπτωματα της πνευμονιας και που ουσιαστικα αποτελουν μια ιογενη πνευμονια, ειναι τα συμπτωματα, που σε συνδυασμο με την πιθανη εκθεση με ατομα ,που ταξιδεψαν σε μερη που υπαρχει ο κορονοιος ,κανουν τους γιατρους να σας υποβαλλουν στο ειδικο τεστ, για να δουνε αν νοσειτε απο το νεο ιο και μετεπειτα να σας βαλουν ,κι εσας, και ολους οσους ηρθατε σε επαφη τις τελευταιες ισως 14 ημερες, σε καραντινα.


Κι αυτο γιατι, ο ιος αυτος εχει μεγαλη ανθεκτικοτητα , ο ατιμος. Μπορειτε δηλαδη να ειστε μεταδοτικοι ως και 14 ημερες και μαλιστα μπορειτε να ειστε μεταδοτικοι, χωρις να ειστε συμπτωματικοι, δηλαδη μπορει να μεταδιδετε τον ιο ,χωρις να εχετε συμπτωματα εσεις ο ιδιος!!!
Γιαυτο και, παρα τις τοσες προσπαθειες που ειδαμε στην Κινα, με τα τεραστια νοσοκομεια που χτιστηκαν σε 5 ημερες, με τους ειδικους αστυνομικους, που επαιρναν τους ενοικους με το ζορι για καραντινα χτυπωντας το κουδουνι του σπιτιου τους, γιατι ηταν σε μια πτηση πριν απο 4 μερες με εναν που διαγνωστηκε με τον ιο, με τις απολυμανσεις σε κτιρια και σε δρομους, με την ερημωση δρομων και τις πολεις φαντασματα που ειδαμε στις ειδησεις, ο ιος παρολα αυτα αυτην την στιγμη ειναι σχεδον σε ολες τις χωρες του κοσμου, ειδικα του βορειου ημισφαιριου.


Υπαρχει μια ιστοσελιδα για οσους ενδιαφερονται ,που καθε μερα μας ανακοινωνει, ποσοι νοσησαν σε καθε χωρα, ποσοι πεθαναν και ποσοι εγιναν καλα. Η σελιδα αυτη ειναι η ακολουθη:

https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-cases/


Αφου ξεκαθαρίσαμε λοιπον, τι ειναι ο κορονοιος, παμε στο κομματι του πως μεταδιδεται. Οι επιστημονες λενε οτι μεταδιδεται μεσω σταγονιδιων απο την στοματοφαρυγγικη κοιλοτητα. Οι οδηγιες ειναι απλες. Πρεπει να πλυνουμε συχνα και εξονυχιστικα τα χερια μας, να αποφευγουμε να ακουμπαμε τα χερια μας στο προσωπο μας και να βηχουμε η να φτερνιζομαστε με προσοχη . Πρεπει να καλυπτουμε το φτερνισμα με τα χερια μας η στο μανικι, παντως σε καμια περιπτωση να μην βηχουμε και φτερνιζομαστε πανω στα μουτρα των αλλων , ετσι ελευθερα στον αερα χωρις να μας νοιαζει ποιος θα εισπνευσει τα σαλια μας και σε τι επιφανειες θα πεσουν οι πολυτιμοι μικροοργανισμοι που φιλοξενούμε στο σωμα μας.


Και τελος, παμε στο κομματι που εχει τρομοκρατησει τον κοσμο, τι θα παθουμε αν κολλησουμε. Η αληθεια ειναι οτι ο περισσοτερος κοσμος δεν εχει κατι να φοβαται. Δεν εχει σημειωθει κανενας θανατος σε ηλικα κατω των 9 ετων και οι περισσοτεροι που πεθαινουν απο αυτον τον ιο εχουν ηδη περισσοτερα απο ενα προβληματα υγειας και ειναι μεγαλυτεροι των 50 και ειναι και αντρες… Δεν ισχυριζομαι οτι το να νοσησεις απο τον ιο αυτον ειναι κατι ευχαριστο, σαφως και δεν ειναι. Ομως κατα ποσο δικαιολογειται αυτος ο πανικος, ειναι κατι που με εξεπληξε δυσαρεστα, γιατι κατ’εμε αυτος ο πανικος δεν θα επρεπε να υφισταται.


Ολα ως εδω ακουγονται ανωδυνα. Ομως αυτη η αβεβαιοτητα , η αβεβαιοτητα οτι ο ιος ειναι κατι καινουριο και δεν ξερουμε ακριβως ουτε πως λειτουργει, ουτε πως μεταδιδεται, ουτε πως καταπολεμαται, ουτε αν τα αντισωματα που δημιουργουνται ειναι αρκετα και ικανα να σου δωσουν ανοσια για καποιο χρονικο διαστημα, αυτη η αβεβαιοτητα δικαιως παραμενει σε μας και ειναι κατι που πρεπει να μας προβληματιζει.


Ομως ειναι πολυ διαφορετικο να προβληματιζομαστε για κατι  και να προσπαθουμε να μην κολλησουμε ειτε εμεις, ειτε οι γυρω μας, και πολυ διαφορετικο να τελουμε υπο καθεστως πανικου και να αγοραζουμε μασκες που δεν θα μας χρειαστουν και με αυτο τον τροπο ειτε να τις στερουμε απο αυτους που τις χρειαζονται και ισως τις χρειαστουν, και να κανουμε πλουσιους τους μονιμα αισχροκερδεις και μισανθρωπους συμπολιτες μας που ολοι δυστυχως εχουμε την ατυχια να συναναστρεφομαστε και να ανεχομαστε σιωπηλα.


Περιληπτικα δηλαδη , εχουμε να κανουμε με ενα ιο που μοιαζει και στα συμπτωματα και στην θνησιμοτητα με τον ιο της γριπης με την διαφορα οτι ειναι πιο μεταδοτικος και ισως πιο επιλεκτικος σε ποιανου την πορτα θα αποφασισει να χτυπησει. Ειναι ενας ιος αξιος λογου και προσοχης, αλλα οχι πανικου. Εξαλλου, ο πανικος δεν μας θεραπευει, δεν μας βοηθαει σε κατι, αν μη τι αλλο το στρες αποδεδειγμενα ριχνει το ανοσοποιητικο μας σε μεγαλο βαθμο. Δεν υποστηριζω οτι θα πρεπει να μην παιρνουμε στα σοβαρα τα συμπτωματα του ιου αυτου, το αντιθετο μαλιστα. Οσο το γρηγοροτερο απευθυνθουμε σε εναν ειδικο για να μας εξετασει, τοσο το καλυτερο για μας και τους γυρω μας, ειδικοτερα τις ευπαθεις ομαδες, για τις οποιες θα γινει μνεια σε επομενο ποστ, καθως θα πρεπει να μας απασχολησουν με ιδιαιτερο τροπο.


Αυτα, για το ιατρικο κομματι.


Περαστικα μας,
Ελινα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου